PRINSJESDAG 2021; KABINET TREKT OPNIEUW DE PORTEMONNEE

23-09-21

Welke plannen en maatregelen met betrekking tot de woningmarkt kunnen we verwachten voor 2022?

Dat de woningmarkt een belangrijk punt is welke het nieuwe kabinet met voorrang moet aanpakken zal niet als een verrassing komen. De woningprijzen in Nederland blijven maar stijgen. Ten opzichte van 2020 zijn de prijzen ruim 16% gestegen. Dit komt voornamelijk door een woningtekort van ongeveer 300.000 woningen. Om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren en versnellen trekt het kabinet dit jaar wederom een bedrag van 1 miljard euro uit.

Voor de koop van woningen onder 4 ton geldt een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Overigens geldt dit alleen voor personen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een woning kopen. Daarnaast mag je niet al eerder hebben geprofiteerd van de startersvrijstelling. Er lijkt helaas nog weleens misbruik gemaakt te worden van de vrijstelling daarom komt er een nieuwe maatregel die moet voorkomen dat de verkrijgers extra overdrachtsbelasting besparen door de aanschaf van de volle eigendom te splitsen.

Helaas grijpt het kabinet nog niet hard in, ondanks de huidige overspannen woningmarkt, door het verlagen van de hypotheekrenteaftrek of het afschaffen van de verhuurderheffing voor woningcorporaties. Het kabinet wil dergelijke maatregelen nog niet doorvoeren, omdat deze te betwisten zijn. Er kunnen tevens niet al te grote stappen worden ondernomen omdat het kabinet demissionair is.

Benieuwd naar de rest van de kabinetsplannen? Neem dan een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

Terug naar overzicht
Meer nieuws
Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw inbox

Aanmelden