Stijging van de WOZ-waarde? Ontdek of het gunstig is voor jou!

05-03-20

Heb jij de WOZ-beschikking al in de brievenbus gehad? Grote kans dat deze ook bij jou dit jaar hoger uitgevallen is door de stijgende huizenprijzen. Volgens het CBS (Centraal Bureau Statistiek) de hoogste stijging sinds jaren. Benieuwd of dit gunstig of juist ongunstig is voor jou? Lees vooral verder…

De WOZ-waarde die je begin dit jaar hebt ontvangen, gaat uit van de peildatum van 1 januari 2019. De afkorting staat voor Waardering Onroerende Zaken en is een schatting van de marktwaarde van je woning. Of een hoge WOZ-waarde gunstig is voor jou, hangt af van de situatie waarin je momenteel zit.

Hoge WOZ-waarde gunstig bij verkoop huis

Wil jij binnenkort je huis verkopen? Dan kan een hoge WOZ-waarde positief uitpakken voor het openingsbod en dus voor de uiteindelijke verkoopprijs. Kopers kunnen de WOZ-waarde van een woning vrij opvragen via het WOZ-waardeloket. Is de koper goed voorbereid? Grote kans dat hij of zij dit dus heeft opgevraagd. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te waarschijnlijker dat ze bereid zijn meer te betalen voor je huis.

Hoge WOZ-waarde gunstig bij verlagen renteopslag van hypotheekrente

Wanneer de hypotheek verhoudingsgewijs hoger is dan de waarde van je woning, dan betaal je automatisch een iets hogere hypotheekrente. Dit noemen ze ook wel ‘renteopslag’. Heb je al flink afgelost of is je huis meer waard geworden? Dan heb je kans dat de hoge WOZ-waarde gunstig voor jou uitvalt: mogelijk daalt je renteopslag waardoor je maandlasten lager worden.

Weten of dit voor jou het geval is? Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je hypotheekadviseur of je hypotheekverstrekker.

Een hoge WOZ-waarde betekent hogere belasting (ozb)

Nog zo’n brief die je waarschijnlijk al ontvangen hebt: de onroerende zaak belasting (ozb) voor het nieuwe jaar. De hoogte van de WOZ-waarde bepaalt onder meer de hoogte van de gemeentelijke belastingen, zoals afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting. De WOZ-waarde wordt ook gebruikt om het eigenwoningforfait te bepalen. Het eigenwoningforfait is een percentage van de waarde van je woning dat je bij je bruto-inkomen op moet tellen. Daarnaast bepaalt de fiscus op basis van de WOZ-waarde hoeveel belasting je moet betalen als een huis erft: erfbelasting.

Hoe hoog is jouw WOZ-waarde? Doe de WOZ-waarde check!

Ondanks dat de gemeente al een marktanalyse heeft gedaan om de WOZ-waarde van jouw huis te bepalen, kan het nog altijd bijgesteld worden. Je doet er dus goed aan om de WOZ-waarde te laten controleren. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in het WOZ-waardeloket om de WOZ-waarde te vergelijken met soortgelijke woningen.

Zeker weten hoe hoog de WOZ-waarde van je woning is? Laat je woning taxeren en ontvang het volledige taxatierapport.

Bezwaar maken tegen een hoge WOZ-waarde

Blijkt dat de gemeente de WOZ-waarde van jouw woning te hoog heeft ingeschat, dan kun je bezwaar maken op punten die specifiek van toepassing zijn op jouw woning, zoals:

  • Achterstallig onderhoud aan de woning? Verouderde leidingen, afbladderend schilderwerk, gedateerde keuken, gedateerde badkamer, enzovoort. Grote kans dat een geïnteresseerde hierdoor minder wil betalen voor de woning.
  • Stank- en geluidsoverlast? Drukbezochte openbaren voorzieningen? Een spoorlijn in de buurt? Die factoren kunnen een negatieve impact hebben op het woongenot. Belemmerende omgevingsfactoren kunnen een reden zijn om de WOZ-waarde te verlagen.
  • Asbest. Niet iets wat iemand in zijn of haar nieuwe koopwoning wil hebben. De kosten voor het verwijderen ervan zijn hoog, dus de gemeente moet hier rekening mee houden in de WOZ-waarde.
  • Duurzame woningen zijn de toekomst. Is jouw woning niet energiezuinig? Wederom een reden waardoor potentiële kopers jouw woning minder graag willen of er minder voor willen betalen.
  • Scheurvorming in je woning? Het brengt niet alleen risico’s met zich mee voor de rest van de woning, maar de kosten voor herstelwerkzaamheden zijn vaak ook nog eens heel hoog.

Is een van bovenstaande punten op jou van toepassing en wil je bezwaar indienen? Dit kun je zelf doen: telefonisch, online of per brief. Controleer van tevoren de voorwaarden van de gemeente. Mocht je eerst rustig willen nadenken over de argumenten voor het bezwaar, dan kun je ook binnen 6 weken een pro forma bezwaar maken en om uitstel vragen. Wordt je bezwaar afgewezen? Dan kun je altijd nog in beroep bij de rechter.

Advies over jouw WOZ-waarde

Wil je weten wat jouw precieze WOZ-waarde is en of het gunstig uitvalt voor jou of niet? In beide gevallen helpen we je graag verder. Neem contact met ons op voor advies of voor het aanvragen van een taxatie van jouw woning.

Neem contact op

Terug naar overzicht
Meer nieuws
Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw inbox

Aanmelden