Zicht op Veenendaal
winkelstad-1444221887.jpg
Plaats wijk
wijken-veenendaal
mvs-map-veenendaal

Wonen in het populaire Petenbos

Petenbos is een buitenwijk van Veenendaal, in het zuidelijke puntje van de wijk Veenendaal Zuidoost. De populaire buurt kwam tot stand in de jaren ’90 en bestaat technisch gezien uit twee delen: Petenbos en Petenbos-Oost. Samen hebben ze bijna 7.000 inwoners. Daarmee vormen ze dus ook de grootste buurt van Veenendaal. De buurt Petenbos-West – in de volksmond gewoon ‘Petenbos’ – is net iets eerder gebouwd dan Petenbos-Oost.

Petenbos en voorzieningen

Petenbos heeft veel eigen voorzieningen. Er zijn diverse buurtwinkels, grote supermarkten, speeltuinen, sport- en ontmoetingsplekken en scholen. Daarnaast is het dichtbij een NS-station en het Prattenburgse bos. Ook de vele voorzieningen en het winkelcentrum in Veenendaal Centrum zijn binnen 10 minuten fietsen bereikbaar.

Naamgever van Petenbos

Het Petenbos dankt haar naam aan "beeten bosch", een stukje bos in eigendom van ene Cornelis Beet. Dit werd ooit verbasterd tot "Petenbosch", wat uiteindelijk leidde tot de huidige naam. Petenbos ligt dichtbij de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. De straatnamen in deze buurt zijn dan ook gebaseerd op allerlei soorten flora en fauna die in Nederlandse bossen zijn te vinden.

Bijzonder project: Stad in de stad

Een opvallend project binnen het Petenbos is ‘Stad in de stad’. Dit is een haast zelfstandige buurt. Vooral architectonisch bezien is dit een bijzonder project geweest. Stad in de stad is namelijk een stedenbouwkundig plan waarbij de woningen ontworpen zijn als gebouwen van een (moderne) middeleeuwse stad.

Het veelzijdige Veenendaal Zuidoost

Petenbos is slechts een van de 9 buurten die Veenendaal Zuidoost rijk is. Zuidoost heeft als het ware drie verschillende delen. In het zuiden vindt u de buurt Boslaan en omstreken en dus de relatief jonge buurt Petenbos. Oudere woningen, galerijflats en industrie plus eengezinswoningen vindt u in het middendeel en het noorden van Zuidoost.

De wijk Zuidoost heeft bovendien verschillende functies per buurt. Er zijn drie verschillende buurten waarin wonen voorop staat, twee bedrijven- en industrieterreinen en drie buurten met veel natuur en een klein aantal woningen.

Sfeerimpressies
Ontdek Petenbos

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw inbox

Aanmelden