Zicht op Veenendaal
winkelstad-1444221887.jpg
Plaats wijk
wijken-veenendaal
mvs-map-veenendaal

Wonen te midden van natuurrijk De Blauwe Hel

De Blauwe Hel ligt in het Utrechtse deel van de Gelderse Vallei. En om nog preciezer te zijn in Veenendaal Zuidoost. Het gebied behoort tot de laatste resten van een uitgestrekt veengebied in deze omgeving.

Het beheer van De Blauwe Hel is in handen van Staatsbosbeheer. Het gebied is maar liefst 103 hectare groot, waarvan 3 hectare bestaat uit meren, sloten en andere waterstromen. Per vierkante kilometer wonen er gemiddeld 70 personen.

Flora en fauna van De Blauwe Hel

In De Blauwe Hel komt trilveen (een laagje water op veengrond) voor. De grond golft als het ware onder uw voeten als u een stap op het trilveen zet. Dat is niet het enige wat dit natuurgebied zo bijzonder maakt. Door de toestroom van grondwater met veel mineralen (kwel) komen hier beschermde planten als grote boterbloem, moeraskartelblad, rietorchis, veenpluis en waterdrieblad voor.

De Blauwe Hel als onderdeel van Zuidoost

De Blauwe Hel vormt een aanzienlijk contrast met de overige buurten in de wijk Zuidoost. Voornamelijk vanwege de rijk uitgeruste flora en fauna. Andere buurten behorend tot de wijk Veenendaal Zuidoost zijn Bezuiden de Middelbuurtse weg, Boslaan en omgeving, De Groene Velden, Engelenburg, Het Ambacht, Nijverkamp, Petenbos en Petenbos-Oost.

Veenendaal Zuidoost is onder te verdelen in drie verschillende delen. Oudere woningen in het middendeel en het noorden, maar ook grote flats en industrie in combinatie met eengezinswoningen. In het zuiden vindt u de buurt Boslaan en omstreken en de relatief jonge wijk Petenbos.

Veenendaal Zuidoost: van appartement tot vrijstaande woning

Het zuidelijke gedeelte van Veenendaal Zuidoost (Petenbos en Petenbos-Oost) heeft veel verschillende woningtypes. U ziet er veel eengezins- en twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en een paar relatief lage appartementencomplexen. Een totaal op zichzelf staande buurt is ‘Stad in de Stad’. Deze buurt in het Petenbos is compleet in middeleeuwse stijl gebouwd.

In het noorden van Zuidoost - de omgeving De Palmen Grift, Hollandia en Grote Pekken – zijn het vooral galerijflats die domineren. Maar ook: twee-onder-een-kapwoningen, eengezinswoningen en een enkele villa. In het middengedeelte van Zuidoost (de omgeving Pelikaanstraat, Ambachtstraat en Boslaan en omstreken) staan vooral eengezinswoningen en vrijstaande woningen.

Sfeerimpressies
Ontdek De Blauwe Hel

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw inbox

Aanmelden