Prinsjesdag 2022 – Nauwelijks nieuwe maatregelen voor woningmarkt? Kabinet houdt vast aan de eerder ingezette koers.

22-09-22

De regering merkt in de Miljoenennota op dat de situatie op de markt voor koopwoningen verslechtert. De stijging van de hypotheekrente vermindert de betaalbaarheid van koopwoningen. De betaalbaarheid staat ook al onder druk door het verlies aan koopkracht. De afname van de betaalbaarheid drukt al de prijsgroei. Ook de daling van het aantal aankopen en het feit dat er minder vaak wordt overboden wijst er op dat de markt afkoelt. Tot dusver is er nog steeds sprake van een prijsstijging, mogelijk ook omdat de voor inflatie gecorrigeerde rente negatief is, maar een prijsdaling durft het kabinet niet uit te sluiten.

Het kabinet houdt voor het koopsegment vast aan de al eerder aangekondigde maatregelen, zoals de afschaffing van de zogenaamde jubelton per 2024. Verder wordt de overdrachtsbelasting voor niet-woningen (denk aan panden voor bedrijfshuisvesting), woningen die aangekocht worden voor verhuur en vakantiewoningen, verhoogd van 8% naar 10,4%.

Daarnaast houdt het kabinet vast aan het voornemen om vermogen in box 3 anders te belasten. Het studeert op mogelijkheden naar een aanpassing in de richting van werkelijk rendement belasten en merkt op dat de data die daarvoor nodig zijn steeds nauwkeuriger worden. Een wijziging kan ook consequenties hebben voor het woningvermogen.

Tot slot wil het kabinet de verkoop van woningen door woningbouwcorporaties aan particulieren stimuleren. Corporaties verkopen hun woningen vaak onder gunstige condities, bijvoorbeeld via verkoop onder voorbehoud. De grens waarbij dit soort transacties vrijgesteld zijn van btw en overdrachtsbelasting wordt per 1 januari volgend jaar verhoogd van EUR 240.000 naar EUR 440.000. Daarmee zullen meer woningen voor deze regeling in aanmerking komen.

Benieuwd naar de rest van de kabinetsplannen? Neem dan een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

Terug naar overzicht
Meer nieuws
Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in uw inbox

Aanmelden